Határmenti

2013 szept. 15.

Határtalan kirándulás 2013.09.11-2013.09.15

Határtalan Kirándulás – Beszámoló
Balassagyarmat, Budapest, Pozsony (SK), CeskyKrumlov, HlubokánadVltavou (CZ)
(2013.09.11-2013.09.15.)

Vendégek fogadása
A 3 országban megrendezésre kerülő programra, a Határmenti Régió Fejlesztéséért Alapítvány mindegyik, a projektben részt vevőtestvérvárost, testvérszervezetet meghívta, akik a meghívásnak örömmel tettek eleget. A Határtalan Kirándulásra Balassagyarmat Város Önkormányzata, valamint testvértelepüléseinek delegációi (Heimenkirch, Ostroleka, Dés), valamint az Alapítvány közvetlen kapcsolatát jelentő Belluno, Vlachovalhota, CPK VeľkýKrtíš küldöttsége fogadta el meghívásunkat.
A 4 napos túra előtt, 2013. szeptember 11-én Balassagyarmat Város Önkormányzata és képviselő testülete fogadást tartott a Városháza Dísztermében. Itt lehetőséget biztosítottunk a résztvevő delegációknak a bemutatkozásra, mely jó alapokat teremtett a kapcsolatok elmélyítésére. Heimenkirch (D), Vlachovalhota (CZ), Belluno (IT) prezentációval egybekötött bemutatkozásán megismerhettük a települések mindennapi életét, az Alapítvánnyal, illetve Balassagyarmat Város Önkormányzatával való együttműködés alapjait, lehetőségeit.

1.nap
A kirándulás első napján, Magyarország fővárosának, Budapestnek fő látványosságait tekintettük meg. A túrán résztvevők köre itt vált teljessé, csatlakoztak hozzánk a lengyel, romániai és spanyol delegáció tagjai is. A küldöttség tagjai elsőként a Hősök terének történetével ismerkedhettek meg, valamint betekintést kaphattak a magyar történelembe, nagyjaink életébe, Magyarország és Európa évezredes kapcsolatába. Megismertettük vendégeinket a Városligettel, a gyönyörű Vajdahunyad várával, a Széchenyi Fürdővel, az Állatkerttel és a még utoljára ebben a hónapban működő Vidámparkot is megszemléltük. Végig utaztunk az Andrássy úton, s bemutatásra került Budapest ezen impozáns részének kialakulása, s az épületekhez kötődő történetek is.
Ezt követően meglátogattuk a Zsidó negyedet, amely 2002-től az Andrássy úttal együtt az UNESCO Világörökség részét képezi. Pest régi zsidónegyede a főváros egyik legrégebbi, legizgalmasabb és leghangulatosabb városrésze. A ma Belső-Erzsébetvárosként számon tartott terület, mind történetileg, mind a kortárs befogadó szempontjából érdekes jelenség. A Dohány utcai Zsinagóga bemutatása során vendégeink megismerhették a Pesti zsidóság történelme mellett a zsidóság jogait korlátozó un. Zsidótörvények létrejöttének időszakát, valamint a zsidók gettósításának, deportálásának történetét, a Magyarországi Zsidók Holokausztját. Vendégeinkkel közös séta keretében ismertettük meg Budapest belvárosának nevezetességeit, többek között a Szent István Bazilikát.
Ezt követően egy kortárs étteremben fogyasztottuk el az ebédünket. A délutáni órákban megtekintettük a Magyar Országgyűlés impozáns épületét és a Magyar Koronázási ékszereket, többek között a Szent Koronát. A csodálatos épület, a történelmi ereklyék, minden delegációt magával ragadott. Ezt követőn a Halászbástyáról tekinthettük meg Budapest panorámáját, illetve megcsodáltuk a felújítás alatt lévő Mátyás templomot is.

A budapesti programok befejezését követően indultunk Szlovákia fővárosába, Pozsonyba, az első napi szálláshelyünkre. A néhány órás utazást követően érkeztünk meg, a különleges hajó-hotelbe, az un. Botelbe. Pozsony több évszázadon keresztül volt magyar koronázó-város, 20 éve Szlováki fővárosa. Az évszázadok során számos nemzetiség által lakott (szlovák, német, magyar), így több nevű várost (Bratislava, Pressburg, Prešporok, Pozsony) választottuk arra, hogy a projektünkben részt vevő 8 európai nemzetet képviselő szervezetek és önkormányzatok együttműködési megállapodást kössenek a sikeres társadalmi és gazdasági fejlődés, békében és szabadságban való támogatására. A szándéknyilatkozatunk célja az önkormányzatok, a civil szervezetek és lakosok együttműködésének elmélyítése. Valamennyien fontosnak tartottuk, hogy településeink gazdasági szakemberei, vállalkozói, és gazdálkodó szervezetei számára lehetőség nyíljon a tapasztalat- és információcserére, a gazdasági kapcsolatok kialakítására.Az együttműködésben az önkéntesség révén a civil és gazdálkodó szervezetek is részt vehetnek, hozzájárulva ezzel közvetlen környezetük fejlesztéséhez. Az aláírást követően jó hangulatban teltek az esti órák, a vállalkozó szelleműek egy esti sétán tekintették meg Pozsony fénnyel teli utcáit, tereit.

2. nap
A kirándulás második napján idegenvezetők közreműködésével tekintettük meg Szlovákia fővárosát, Pozsonyt (Bratislava). Látogatást tettünk a Holokauszt emlékműnél is, melyet az egykorizsinagóga helyén állították föl, még a szovjet időkben, 1976-ban.A nonfiguratív szobor tetején egy Dávid-csillag látható. A talapzaton egyszerű szöveg: EMLÉKEZZ– héberül és szlovákul. Ezt követően megtekintettük a főváros kulturális értékeit, többek között a régi és az új Nemzeti Színházat, a Lechner Ödön által tervezett szecessziós Szent Erzsébet templomot, amit leginkább Kék templomként ismernek. Bemutattuk a Főteret, valamint a középkori erődfal maradványát a Szent Mihály-kaput, ami még 1411-ben épült. Ezután a csoport kettévált, az egyik fél szabadidejét töltötte, míg a csoport másik fele további kulturális értékeket tekintett meg. Ellátogattunk a Pozsonyi várba, s megtekintettük az Elnöki Palota (szlovákul Prezidentskýpalác), valamint a Szlovák Parlament épületét is. Vendégeinken egy hangulatos étteremben láttuk vendégül, ahol apró ajándékkal köszöntöttük a delegációk születésnapos vendégeit.

A közös ebédet követően indultunk tovább, Csehország irányába, ČeskýKrumlov-ba. Utazásunk céljának megértéséhez álljunk meg egy kis történelmi áttekintésre a cseh-osztrák határhoz közeli településről. 1918. október 28-án,Csehszlovákia kikiáltásakor a zömmel németek lakta város csatlakozott az önálló dél-csehországi német megyéhez, amely Böhmerwaldgau néven Ausztriához szeretett volna tartozni. Egy hónappal később a csehszlovák csapatok bevonultak a városba. 1920. április 30-án a Krumau helyett hivatalosan is a ČeskýKrumlov nevet kapta. 1945-ben amerikai csapatok szabadították fel, a német lakosok többségét pedig kitelepítették. A kapitalista Ausztriához való közelsége révén a szocializmusban is elkerülte a komolyabb iparosítás, helyette katonai létesítmények épültek a környéken.A rendszerváltás után az igen rossz állapotban lévő házakat renoválták, ma kedvelt turistacélpont és környék kulturális központja is.A határközeli város a szocializmus időszakában nem fejlődött, jelentősebb ipart nem telepítettek ide, így meglévő kulturális és épített örökségét tudta a maga előnyére fordítani.Csehország (Prága után) második leglátogatottabb turisztikai célpontja. Történelmi negyedét, amit a Moldva nagy kanyarja szinte teljesen körülölel, az UNESCO1992. december 13-án a Világörökség részének nyilvánította.

3. nap
Napunkat ČeskýKrumlov-ban, egy különleges szerkezetű, gyönyörű kilátással rendelkező városban töltöttük. A krumlovivár Csehország második legnagyobb vára, itt élt a Rosenberg dinasztia, akiknek a rózsa mellett a medve is híres jelképe volt. Ennek okán alakították ki két medve számára a várárkot, akik szimbolikusan is védik a várat.  A vár épülete 5 udvarból és negyven épületből áll, valamint tartozik hozzá egy hét hektáros kastélypark is. Ezen a napon lehetőségünk nyílott ČeskýKrumlov-ban, az Esélyegyenlőségi programba történő betekintésre is. A vár alatti parkban megrendezett programon különböző hátránnyal élő embertársaink kulturális és zenei bemutatókat, kiállítást és vásárt tartottak az általuk előállított termékekből, illetve lehetőség nyílott az őket támogató szervezetek munkájának megismerésére is. A rendezvény 10 éve biztosít lehetőséget arra, hogy a különböző hátránnyal rendelkezők megismerhessék egymást, s az őket támogató programokat bonyolító szervezeteket is. Az óvárosban látogatást tettünk többek között, a Szent Vitus-templom, Krumlov másik jelképszerű épületében is. Látogatásunk során megtekintettünk több, Európai Uniós forrásból megújult épületet, közintézményt is. A délutáni szabadprogramot követően meglátogattuk a város ipari nevezetességét, az Eggenberg sörgyárat. Itt megismerkedhettünk a sörgyártás hagyományos és jelenkori folyamataival, megkóstolhattuk a sör alapanyagait, többek közt a komlót és a malátát is.A gyárlátogatása után a sörkertben kaptunk egy finom vacsorát, ahonnan természetesen nem hiányozhatott Csehország és Szlovákia egyik legismertebb nemzeti étele, a knédli. A jó étel mellé, jó sört is felszolgáltak, amitől nagyon jó hangulatban, nemzeti dalok éneklése mellett töltöttük az estét. A közös éneklés csúcspontjaként, – spontán módon- minden nemzet a saját nyelvén énekelte el az Örömódát, az Európai Unió himnuszát.

4. nap
A legutolsó napon ellátogattunk az angol gótikus stílusban épült Hluboká várkastélyhoz, mely a HlubokánadVltavou azaz „mélyen a Moldva felett” nevet viseli. A kastély 144 gazdagon berendezett szobával és 11 toronnyal büszkélkedik. Az előbb említett 144 terme tele van különböző korú képekkel, portrékkal, szobrokkal, bútorokkal, porcelánokkal, fegyverekkel, vadász trófeákkal, a Schwarzenberg tábornokok hadi szerzeményeivel, gótikus, reneszánsz, barokk műkincsekkel, gobelinekkel. A falon lévő szövések európai szinten is nagyon értékesek. Mind közül a legnagyobb terem, a könyvtár, amelyet korábban nagyteremként használtak a barokk kastélyban, körülbelül 12.000 kötetet tartalmaz. A kastélyhoz kötődik Schwarzenberg Adolf, akinek a szobra a kastély udvarában található. Ő vette vissza 1598-ban Győrt a törököktől, e hőstettéért birodalmi grófi címet kapott. A kastélylátogatást követően egy újabb országon, Ausztrián keresztül indultunk haza. A hazafelé tartó út során közösen értékeltük az elmúlt napok programjait, egyeztettünk a további programokról, az együttműködés további lehetőségeiről.

A kirándulásról a Gyarmati Hírekben megjelent beharangozót ide kattintva, a részletes interjút pedig itt olvashatják.

További programok