Határmenti

2013 máj. 11.

Határtalan fesztivál – Hídi vásár

Rangos eseménynek adott otthon Ipolyvarbó és Őrhalom község 2013. május 11-én. Idén második alkalommal került sor a Hídi vásár megrendezésére, amelyet minden évben más-más olyan településre szervezünk, ahol szükséges a híd megépítése az Ipolyon.

A rendezvény szervezője a Középső Ipoly-mente Regionális Fejlesztési Ügynökség volt együttműködve az Ipoly-hidak Újjáépítéséért Polgári Társulással és természetesen a vendéglátó településekkel, Ipolyvarbó és Őrhalom önkormányzatával. Nagy örömünkre szolgált, hogy a HATÁRTALAN „Partnerség” EURÓPAI hálózata c. pályázat az Európa a Polágárokért Program által támogatott esemény védnökségét elvállalta Dr. Balogh Csaba, Magyarország pozsonyi nagykövete. A pályázat fő partnere a balassgyarmati székhelyű Határmenti Régió Fejlesztéséért Alapítvány.
Már napokkal a Hídi vásár előtt nagy erőkkel folyt a készülődés. Csodálatra méltó, önzetlen munkának voltunk tanúi, ahol a helyi Csemadok szervezet égisze alatt a családok előkészítették a palóc ételek és italok kóstolóját és három helyszínen mutatták be hagyományos szőtteseiket, viseletüket, használati tárgyaikat. A két település vezetése és lakossága nagy erőkkel készítette elő a terepet ügyelve arra, hogy a rendezvényig minden a helyére kerüljön.

Maga a program a Feltámadási menet fogadásával kezdődött, majd szentmisével folytatódott. Zolcer György atya szentbeszédében megemlékezett Molnár Katalinról, akinek tennivágyását mindnyájunk számára példaként említette. A mise végén több település – Ipolyvarbó, Bussa, Inám, Bátorfalu, Óvár, Apátújfalu képviselői tűzték fel szalagjukat a többi szalag közé, amit nagy örömünkre idén is a palócföldiek vihetnek magukkal a Csíksomlyói búcsúba. A terényi asszonyok éneke a szívünkig hatolva erősítette meg bennünk az együvétartozás érzését. Ezután a két település által szépen helyreállított fahídon át a Trianoni keresztnél folytatódott az ünnepség. Szeredy Krisztina és Ocsko Aladár csodálatos előadása már a kezdetektől megteremtette a ünnepi hangulatot. Nagy örömünkre elfogadta a meghívásunkat Dr. Harmati Zsolt a magyar nagykövetség I. tanácsosa és Érsek Árpád, parlamenti képviselő, akiket körünkben köszönthettünk. Ugyanúgy megtisztelték jelenlétükkel rendezvényünket a határtérség polgármesterei, különböző társadalmi szervezetek és intézmények vezetői is, akiket, mint társszervező köszöntött Ipolyvarbó és Őrhalom Község polgármestere. A bussai Melódia énekcsoport bizony sokunk sokunk szemébe könnyet csalt a Molnár Katalinról való megemlékező előadásával. Ezután a finom palóc kalácsok kóstolója és kiállítás első megállóján az újjáéledt Ipolyvarbói Hagyományőrző csoport helyi népdalokat adott elő és a kisbíró dobszó mellett adta tudtul kicsiknek és nagyoknak, hogy a Hídi vásár megkezdődött. A második megállónál becsatlakoztak az őrhalmiak is, ahol mindkét község népi kultúráját bemutató gazdag kiállítást várt sok-sok finom falat kíséretében. A jó hangulatról a Terényi Kalácska asszonykórus gondoskodott. A következő helyszín is tartogatott még meglepetéseket. A malomkalács és a házibor mellett életnagyságú bábokon mutatták be a helyi viselet sokszínűségét az Ipolykéri asszonyok éneke mellett. A délutáni program a szabadtéri színpadon folytatódott, ahol először a már említett hagyományőrző csoportok kaptak teret, majd a Paprika Jancsi paravános bábszínházi előadást tekinthették meg a kicsik és a nagyok. Közben a kirakodóvásár és kézműves kiállítást csodálhattuk meg, ahol fafaragások, szőttesek és sok más gyönyörű holmi várta a vendégeket. A miskolci gólyalábasok produkciójukkal igazi vásári hangulatot teremtettek, majd kisebb szünet után a látványtáncosok bemutatója következett. A hangulatot az őrhalmi hastáncosok produkciója emelte a sztárvendég, Kállay-Saunders András fellépése előtt. Sötétedés után fergeteges tűzzsonglőr produkciót láthattunk. Este a szórakozni vágyók számára DJ biztosította a zenét.

Meggyőződésem, hogy olyan települések, mint Ipolyvarbó és Őrhalom, ahol kézzelfogható a szoros együttműködési szándék, ahol nemcsak az önkormányzatok, de maguk a falvak lakosai is önzetlenül tudnak és akarnak tenni az előbbre jutásért, megérdemlik, hogy a sokéves szétszakítottság után ismét szoros kapcsolatban élhessenek egymással az Ipoly-hídon keresztül. Hálásan köszönöm mindazoknak, akik szívvel-lélekkel dolgoztak a rendezvény sikeréért és el kell, hogy mondjam, nagyon jó volt részese lenni egy ilyen példaértékű összefogásnak. Irigylésre méltó az az meggyőződés, hogy bár lehet más-más a véleménye az embereknek, tartozhatnak esetleg különböző politikai párthoz, de a fontos dolgokban, azokban amelyek előrevisznek és élhetőbbé, jobbá teszik a falvak mindennapjait, eredményt csak együttműködve, egymást támogatva lehet elérni.

Lőrincz Mária, igazgató
Középső Ipoly-mente regionális Fejlesztési Ügynökség

Hidivasar_logok

A rendezvény az „Egymásra hangolva – testvértelepülési találkozó és mézfesztivál Inámban“ c. projekt keretén belül az Európa a polgárokért program támogatásával valósul meg.

A pályázat elnyerte az európai bizottság pénzügyi támogatását.

Hídi vásár plakát letöltése

Hivatalos meghívó letöltése

A Kürtös Magazinban “Példaértékű összefogás” címmel megjelent cikket itt olvashatja.

Ipolyvarbó 1
Ipolyvarbó 2
Ipolyvarbó 3

További programok