Határmenti

2012 dec. 16.

Határnyitó Ünnepség

Gondolt egy merészet a Határmenti Régió Fejlesztéséért Alapítvány: hazánk nagyvárosaihoz hasonlóan legyen Balassagyarmaton is igazi karácsonyi vásár, annak minden ízével és zamatával, semmi máshoz nem hasonlítható varázslatos hangulatával! A hónapokkal ezelőtti elképzelést aprólékos tervezés, szervezés követte, s mára bizonyossággá vált az a kétnapos rendezvény, melyhez hasonló még nem gazdagította Gyarmatot.

A hétvégére lezárják a Rákóczi út Nádor és Bajcsy utca közti szakaszát, ahol hamisítatlan vásári hangulattal találkoznak az ide látogatók. Több mint harminc kézműves árus stand kínálja portékáját, felsorolni is nehéz: karácsonyi díszek, fazekas termékek, kerámiák, kézműves szappanok, gyurma ékszerek, de mézeskalácsos, gyöngyszövő, csipkeverő is, hogy a mézből készült termékekről, a gyertyákról, párnákról, terítőkről és bőrárukról már ne is beszéljünk.

A gondtalanul sétálgató és vásárolgató polgárok vendéglátása is sokszínű: disznótorost éppen úgy lehet falatozni, mint krumplibabát vagy sztrapacskát, de nem hiányzik majd a lángos, a lepény, a kürtőskalács sem, mindemellett Jagyutt Péter Aranysapkás cukrász és a Sinágel József vezette Svejk Vendéglő is kínálja karácsonyi remekeit. Természetesen a lélekmelegítőről is gondoskodnak forralt borral, punccsal és jófajta házi pálinkákkal.

A Projektek Háza biztosít eközben helyet a kiegészítő programok változatos kavalkádjának. A gyermekek megismerkedhetnek az arcfestés, a bőrözés, a korongozás, a mézeskalács-készítés, de még a gyöngyfűzés és a makramé rejtelmeivel is – kiváló kézművesek segítenek abban, hogy itt készüljön el anyunak vagy mamának a szeretett karácsonyi ajándék. A Házban színvonalas kulturális programok is várják az érdeklődőket: meseelőadások, filmvetítések, a Csalogató és a Latte Maffiato együttes koncertjei, a Fabula Bábszínház és a zeneiskolások előadásai is gondoskodnak a lélek gazdagodásáról. A forgatag hangulatát többek között tűzzsonglőrök és egyéb látványosságok színesítik.

(Gyarmati Hírek 2012. november nyomán)

December 15-16. szombat-vasárnap 10.00-18.00 óráig
Balassagyarmat Fő utcáján a Bíróság, Madách-szobor, Képtár és a Projektek Háza között

Karácsonyi vásár és gasztronómiai ízkavalkád:
Több, mint 40 helyi kézműves portékáinak vására. Gasztronómiai szolgáltatások: halászlé, gulyásleves, laska, „disznótoros”, kemencében sült lepény, sztrapacska, rétes, kürtöskalács, karácsonyi sütemények, forralt bor, puncs, pálinka, karácsonyi ital

Ingyenes programok a család minden tagjának a külső karácsonyi színpadon és a Projektek Háza belső nagytermében. Szombaton többek közt pl. Latte Maffiato, vasárnap Csalogató koncertekkel.
Kísérő programok gyerekeknek: korongozás, gyöngyfűzés, makramé, mézeskalács díszítés, csuhézás, bőrözés, arcfestés
Szombaton: 14-17 óráig
Vasárnap: 11-17 óráig

A rendezvény szórólapjának letöltéséhez kattintson ide!
A Gyarmati Hírek közéleti havilapban megjelent cikket itt tekintheti meg.

Karácsony 1
Karácsony 2
Karácsony 3
Karácsony 4
Karácsony 5
Karácsony 6

További programok